Ο Οικισμός του Γιόσωνα βρίσκεται κτισμένος πάνω στην ομώνυμη Παραλία, βοτσαλωτή, μαγευτική και πεντακάθαρη, από όπου κατά την αρχαιότητα πέρασε ο Ιάσονας κατά την Αργοναυτική εκστρατεία προς το Χρυσόμαλλο Δέρας, από τον οποίο πήρε και το όνομά της.
Η περίφημη παραλία 800 περίπου μέτρων, με διαυγέστατα νερά και αναρίθμητα λεία βότσαλα που εκπλήσσουν με την χρωματική τους ποικιλία προσφέρεται για θερινά λουτρά.
Στους πρόποδες των επιβλητικών βουνών να στέκουν στο βάθος τους, μικρά σπιτάκια αλλά και επιβλητικές βίλες κατάφυτες από πεύκα και περιβόλια αποτελούν το παραθαλάσσιο αυτό θέρετρο του Δήμου Καρδαμύλων.
Στα δυτικά του Γιόσωνα ένα φαράγγι βυθίζει τους τεράστιους ορεινούς όγκους και χύνεται στην θάλασσα. Είναι το φαράγγι του Γιόσωνα, μία επιβλητική χοάνη που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο ορθοπλαγιές. Μεγάλοι ασβεστολιθικοί βράχοι με αιχμηρές γωνίες σχηματίζουν ιλλιγιώδεις γκρεμούς, απρόσιτους σε οποιαδήποτε ον της φύσης εκτός από τα πουλιά. Μόνο κάποια σκληροτράχηλα κυπαρίσσια αψηφούν τις φοβερές κλίσεις του εδάφους και παραμένουν γαντζωμένα ως τα ψηλότερα σημεία των πλαγιών.
Το Φαράγγι του Γιόσωνα είναι ίσως το πιο θεαματικό και μεγαλειώδες ολόκληρης της Χίου. Η αρχή του χάνεται κάπου ανάμεσα στις αδιάβατες ανατολικές υπώρειες του Πελινναίου, κοντά στην θέση «Καβουρολαγκάδα». Στην συνέχεια διασχίζει μέσα από μία άγρια φύση, τα υψηλά βουνά «Πέζουλας» και «Ελαιόβουνο» και στο τέλος καταλήγει ημερωμένο στην παραλία του Γιόσωνα.
Μια πρώτη γεύση από το φαράγγι μπορεί να πάρει ο κάθε επισκέπτης, αρκεί να ακολουθήσει την πινακίδα πάνω από την παραλία με την ένδειξη «Μάνα νερού Γιόσωνα». Μετά από μερικές εκατοντάδες μέτρα βατού δρόμου θα φτάσει σε ένα σημείο από όπου θα μπορεί να έχει μία θεαματική εικόνα της χαράδρας. Όσοι όμως δεν αρκούνται σε αυτήν την οπτική επαφή αλλά επιθυμούν να νιώσουν λίγη από την δροσιά και την γαλήνη της «Μάνας του νερού», μπορούν να πάρουν στο τέλος του δρόμου το μονοπάτι και μέσα σε ελάχιστα λεπτά να βρεθούν σε ένα φυσικό περιβάλλον παραδεισένιο. Μία αδιάκοπη ροή κρυστάλλινου νερούν κυλάει χειμώνα καλοκαίρι ανάμεσα σε σκιερά πλατάνια, πεύκα, κυπαρίσσια, μυρωδάτες λυγαριές και πανύψηλες πικροδάφνες. Είναι ένας τόπος που σε κάποια σημεία, ελάχιστα διαφέρει από ζούγκλα και έχει μία μόνιμη δροσιά, ακόμα και στους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα συγκλονιστικότερα ωστόσο σημεία του φαραγγιού δεν είναι ορατά στον περαστικό επισκέπτη, είναι κρυμμένα πίσω από το βουνό.